VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Vzácný sběratelský kousek z Titanicu bude poprvé vystaven na veletrhu Sběratel

Sberatel.info

16. srpna, 2024

V Evropě se objevil artefakt, který nikdo jiný nemá. Český sběratel získal vzácný adresní štítek z lodní pošty Titaniku. Tento malý kus papíru nese v sobě nejen historii slavného zaoceánského parníku, ale také vzácnou stopu po tragické události. Široká veřejnost ho bude vůbec poprvé moci spatřit na podzimním veletrhu Sběratel 6. – 7. září opět na výstavišti PVA Expo v Praze.

Na palubě Titaniku se nacházela třídírna dopisů. Tento slavný parník totiž sloužil nejen jako přepravní prostředek pro cestující, ale také jako poštovní loď. Jeho celý název zněl R. M. S. Titanic (Royal Mail Ship Titanic). Smlouva na přepravu pošty mezi Velkou Británií a Spojenými státy byla pro Titanic zásadní. Právě proto na palubě lodi bylo k dispozici pět poštovních úředníků, kteří měli za úkol řídit plovoucí poštovní úřad a zajišťovat přepravu obrovského množství korespondence mezi oběma kontinenty.

Před vyplutím z Southamptonu se nalodilo více než šest milionů dopisů a pohledů, které směřovaly z Evropy přes Anglii do Severní Ameriky. Mezi těmito dopisy byl i adresní štítek, který patřil přímo k lodi, k jejímu poštovnímu úřadu. Mezi sběrateli se označuje jako Titanic Facing slip, tedy adresní lístek, kterým prošla pošta na lodi. Tento konkrétní byl razítkován při vyplutí z Southamptonu pouhé čtyři dny před tragédií a orazítkován byl osobním razítkem úředníka palubní pošty “O.S. WOODY” a s řádkovým razítkem “TITANIC”. Jde tak o jedinečné svědectví historické katastrofy.

Česká pošta bude na veletrhu nabízet příležitostnou dopisnici s vyobrazením slavného adresního štítku z Titanicu vydanou v rámci výstavy sběratelských unikátů Praga Piccola, jež veletrh Sběratel každý rok provází. K dispozici bude také příležitostné razítko.

Adresní štítek s razítkem Titaniku z dubna 1912 je malý velikostí, ale velký hodnotou. Zachoval se ve výborné kondici, s patinou, avšak bez děr a rzi. Na světě je jen třicet takových štítků, z toho na volném trhu je k mání pouhých deset. Ostatní lístky jsou v držení prestižních muzeí a institucí. Jeho tržní cenu se odhaduje na více než milion korun. Je to něco jako svatý grál pro sběratele různých specialit nejen filatelistů.

Přítiskový devítiblok k vystavení adresního lístku na veletrhu Sběratel vydaný přímo Českou poštou ve vlastní režii bude v prodeji na stánku České pošty.

Existuje několik teorií, které se pokoušejí vysvětlit jejich původ. S jistotou víme, že všechny byly nalezené u těla O.S. Woddyho několik dní po potopení Titaniku. První teorie tvrdí, že úředníka Woddyho zastihla nehoda při práci. Poštovní lístky měl v kapse a proto s nimi také Titanik opustil. Druhá je odvážnější neboť předpokládá, že Woddy chtěl zachránit část své práce a lístky si strčil přímo do záchranné vesty ze které kvůli tomu vytáhl jednu z korkových výplní.

Pouze na veletrhu bude možné koupit pamětní 0 euro suvenýr s vyobrazením slavné lodi a adresního štítku, který vezla. Bankovka je navíc zajímavá tím, že se jedná o první 0 euro suvenýr kompletně vytvořený pomocí umělé inteligence. K dostání bude ve dvou verzích – s ražbou a bez ražby.

Ať už je pravdivá kterákoli z těchto teorií, poštovního úředníka našli několik dní po potopení lodi na volném oceánu. Jeho osobní věci včetně zmiňovaných lístků dostala jeho manželka. Ta je dlouhé roky schraňovala. Až v roce 1970 se tento konkrétní exemplář dostal na aukci, kde ho koupil sběratel z Baltimoru. V jeho držení byl až do ledna, kdy se objevil na jedné z malých amerických aukcí. 

Český sběratel a odborník na investiční filatelii, David Kopřiva, hledal tento artefakt několik let na aukcích po celém světě. V lednu se mu konečně poštěstilo. Na aukci v malém městě v americkém Marylandu štítek vydražil. Je to jediný takový artefakt na pevninské Evropě a tak silně přitahuje poptávku sběratelů nejen z tuzemska.

Návštěvníci si budou moci přímo na místě koupit pamětní tisk. V prodeji bude v Informacích ve foyer výstaviště.

Na letošním veletrhu Sběratel bude opět nabízet poštovní známky, mince, medaile, bankovky, pohlednice, ale třeba také staré akcie nebo autogramy nabízet přes 230 vystavovatelů z celého světa. Z toho řada se do Prahy chystá vůbec poprvé. Na návštěvníky pak čeká také zajímavý doprovodný program.

red, foto: veletrh Sběratel

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Heulos burza Jihlava

    Bleší trh všech věcí.

    21.09.2024 - 21.09.2024

    Jihlava, Česká republika

    https://www.burzajihlava...
  • Collecta Lublaň

    Největší akce pro sběratele všech oborů ve Slovinsku.

    30.09.2024 - 02.10.2024

    Lublaň, Slovinsko

    https://collecta.si/en/h...
  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    06.10.2024 - 06.10.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • Minerály a drahé kameny – podzim

    Největší podzimní akce v Praze zaměřená na minerály, drahé kameny, fosilie, autorské šperky a věci pro vlastní tvoření.

    12.10.2024 - 13.10.2024

    Praha , Česká republika

    www.veletrhmineralu.cz...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Muzeum harmonik

    Muzeum se sbírkou klávesových a knoflíkových harmonik.

    Litovel, Olomoucký kraj

    www.muzeumharmonik.estranky.cz/...
  • Muzeum starých strojů

    Muzeum se sbírkou parních a ostatních strojů.

    Žamberk, Pardubický kraj

    starestroje.cz/
  • Technické muzeum v Brně

    Muzeum, které se zaobírá technikou od hodinových součástek až po letadla.

    Brno, Jihomoravský kraj

    www.technicalmuseum.cz/...
  • Motomuzeum Sezemice

    Muzeum motocyklů zaměřené především na 70. a 80. léta.

    Sezemice, Pardubický kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky