VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Jaké zajímavosti a rarity budou k vidění na letošním Sběrateli?

Sberatel.info

2. září, 2024

Vzácný artefakt z Titanicu, Fantomas, ale třeba také inkusně ražená medaile budou lákadly 27. ročníku mezinárodního veletrhu Sběratel, který proběhne 6. – 7. září na výstavišti PVA Expo Praha. A potkáte na něm třeba Antonína Panenku, Jana Kollera, Gabrielu Soukalovou a na společné megautogramiádě téměř dvacítku výtvarníků.

Do Prahy se chystá přes 230 obchodníků, aukčních domů a poštovních správ z celého světa.

Vzácný adresní štítek z lodní pošty Titaniku, který jako jeden z mála více než šesti milionů dopisů a pohledů „přežil“ katastrofu slavné lodi, bude vystaven ve velkoryse pojaté expozici s řadou poutavých informací hned vedle stánku České pošty.

Tam bude možné získat příležitostnou dopisnici s vyobrazením štítku, jehož cena se odhaduje na milion korun, přítiskový devítiblok a po oba dva dny příležitostné razítko.

Ve foyer výstaviště bude  v prodeji pamětní 0 euro suvenýr s motivem Titanicu, a v Informacích a na stánku sberatelshop.cz pak k celé události pamětní tisk.

Šedesáté výročí uvedení prvního filmu s Fantomasem do kin připomene vedle 0 euro suvenýrové bankovky přítiskový devítiblok s kresbou výtvarníka Romana Sedláka a sběratelská novinka – dárkový blistr s poniklovanou medailí.

0 euro suvenýr bude v prodeji ve foyer, devítiblok, pamětní tisk a blistr na stánku Sberatelshop.cz

„Utopenci“ na platné dvoueurovce

Na podzimním veletrhu Sběratel jde do prodeje také třetí 2 Euro mince s motivem, který oslavuje věci, které máme v České republice rádi.  Po „pivu“ a „smažáku“ to jsou tentokrát „utopenci“. Dvoueurové mince, které nebyly v oběhu (uncirculated), s natištěným motivem začínají být ve světě samostatnou sběratelskou kategorií. Už nyní existuje několik desítek různých motivů.

Emise má jednotící název NÁRODNÍ POKLADY a představuje fenomény typické pro českou obecnou kulturu. Na vánočním veletrhu Sběratel pak bude v prodeji „slivovice“. Mince bude v prodeji na stánku Sberatelshop.cz.

Extravagantní kapka a typicky česká jídla na stánku České pošty

Premiéru na veletrhu Sběratel bude mít poštovní známka s motivem prvního československého aerodynamického vozu Wikov 35 Kapka. Kresba je dílem výtvarníka Petra Ptáčka, kterého můžete na veletrhu Sběratel potkat osobně na velké autogramiádě plánované na pátek 6. září.

Knotkovi budou na Sběrateli slavit novým aršíkem, konvolutem sběratelských bankovek i autogramiádou

Naši přední výtvarníci nejen poštovních známek Libuše a Jaromír Knotkovi letos slaví kulaté jubileum, proto bude jim v rámci doprovodného programu patřit významné místo.

Česká pošta představí na veletrhu nový známkový aršík ‘Zvířata v naší přírodě s mláďaty’. Výtvarný návrh je dílem manželů Knotkových, výslednou rytinu provedl Martin Srb.

V letošním roce se také uzavře oblíbená série sběratelských bankovek s motivem zvířat, která pod názvem „World Bank of Wildlife Libuše a Jaromíra Knotkových“ vzdávala hold výtvarnému umění obou výtvarníků. Každá ze sběratelských bankovek, jež měly vždy premiéru na podzimním veletrhu Sběratel, byla věnována jednomu kontinentu a tomu také odpovídal výběr zobrazených zvířat.

Bankovky ze série A byly každý rok emitovány v počtu 400 kusů, ale nikdy nešly samostatně do prodeje. Letos tak bude možné všechny realizované motivy série A koupit jako konvolut. Má formu luxusní publikace, která obsahuje také všechny originální kresby manželů Knotkových, jež byly pro vyobrazení zvířat na bankovkách vzorem.

Konvolut bude v prodeji na stánku sberatelshop.cz v informacích ve foyer veletrhu.

K ukončení série „World Bank of Wildlife Libuše a Jaromíra Knotkových“ a současně jako přání k jejich společnému životnému jubileu vydal veletrh Sběratel přítiskový známkový devítiblok.

Je zajímavý hned ze dvou důvodů. Na přítiskovém kuponu je vyobrazen lev z první bankovky série. Její design tehdy vytvořil přední tvůrce fantaskních bankovek Matej Gábriš. Vlastní známka je pak dílem manželů Knotkových. Jedná se o původní motiv z roku 2006 s názvem ‘Gratulační kytice’, který i s původní hodnotou 10 Kč zařadila Česká pošta jako přítiskovou známku do emisní plánu jen pro tento rok. K dostání bude v Informacích ve foyer v nákladu pouhých 200 kusů.

Manžele Knotkovi i rytce Martina Srba můžete potkat na veletrhu osobně na velké autogramiádě plánované na pátek 6. září.

Padne rekord v počtu výtvarníků poštovních známek na jednom místě?

Tradiční „megaautogramiáda“ výtvarníků, se kterými Česká pošta spolupracuje, proběhne první den veletrhu od 16:15 hod. v samostatné hale 5. Mezi potvrzenými jmény vedle manželů Knotkových a Petra Ptáčka nechybí Markéta Prachatická, Roman Sedlák, Jan Maget, Kamil Knotek, Jan Kavan, Pavel Sivko, Karel Zeman, Adolf Absolon, Michal Novák a rytci Martin Srb, Jaroslav Tvrdoň, Lucie Bandiková a Václav Fajt.

Autogramiády se zúčastní také zástupce slovenské známkové tvorby – rytec Jozef Česla. Poštovní známky, které vytvořil, bude možné zakoupit přímo na stánu Slovenské pošty. Jozef Česla se také v roce 2023 podílel na společném známkovém vydání České a Slovenské pošty ke společnému 30. výročí obou pošt, kdy realizoval rytinu českého FDC.

Emise „Zlatá sbírka Václava Zapadlíka“ jde do finále

Škoda Rapid 1500 je motivem nové sběratelské bankovky ze série „Zlatá sbírka Václava Zapadlíka“, kterou vydává veletrh Sběratel. Autorem jejího designu je opět výtvarník Matej Gábriš. K dostání bude na stánku sberatelshop.cz také pohlednice, pamětní tisk a plechová cedule.

V prodeji bude také konvolut všech dvanácti vydaných bankovek. Jedná se o Sérii 01, která nešla nikdy do prodeje. Konvolut v podobě luxusní reprezentativní publikace bude v prodeji v Informacích ve foyer.

Legendy míří na Sběratele

Antonín Panenka, mistr Evropy z Bělehradu z roku 1976 a autor slavného „vršovického dloubáku“ přijde první den veletrhu osobně představit od 14:00 hod. na podium před Českou poštu svou sběratelskou pamětní bankovku. Pamětní list ve formě bankovky byl vydán v loňském roce u příležitosti jeho 75. narozenin a také ke 30. výročí založení Nadace fotbalových internacionálů a k dostání bude na stánku Osobnosti století č. Následovat bude autogramiáda.

Fotbalový internacionál a reprezentant Jan Koller dorazí ve 13:30 hod. na stánek společnosti VDN promo č. 312 uvést vlastní sběratelskou figurku. V 15:00 hod. ho na stejném místě vystřídá  Gabriela Soukalová, světová šampionka a olympijská medailistka v biatlonu. Autogramiáda Jana Kollera bude probíhat od 13:30 do 14:30 hod., Gabriely Soukalové pak 15:00 – 16:00 hod. a to v samostatné hale 5.

Premiéra inkusní ražby na veletrhu Sběratel!

V pátek ve 13:00 stánek České mincovny navštíví medailér Asamat Baltaev a bude rozdávat autogramy. Podepíše vám třeba sběratelskou kartičku nebo unikátní inkusní ražbu Český lev.

Na klasických medailích či mincích najdete reliéf, který vystupuje z mincovní plochy. Takzvané inkusní ražby se od nich na první pohled liší tím, že jejich motiv je alespoň z jedné strany zahloubený. Ve 21. století se inkusní ražba objevuje jen vzácně – mincím a medailím dodává neotřelý vzhled, a tak je považována za technologickou i uměleckou raritu.

Uncovou stříbrnou medaili v inkusním provedení bude možné zakoupit přímo na stánku České mincovny, a to exkluzivně. Na e-shopu a v prodejnách České mincovny bude prodej spuštěn až po skončení veletrhu, a to pouze v případě, že se emise na veletrhu nevyprodá. Náklad čítá pouhých 1000 kusů.

Na každého fanouška České mincovny a Českého lva pak čeká ještě malá lví ozdoba.

Dvojvydání 0 euro suvenýrových bankovek s motivem 75. let výroby kultovních hodinek PRIM

V roce 1949 došlo v Československu, v Novém Městě nad Metují, k položení základního kamene tradice výroby náramkových hodinek. Tímto počinem se naše země zapsala na světovou hodinářskou mapu. Patřila tak mezi pouhých 8 zemí na světě, které dokázaly vyrábět náramkové hodinky včetně vlastního strojku. Do této, dnes už větší, avšak stále elitní skupiny, stále patříme. Na stejném místě a ve stejném městě ve výrobě hodinek PRIM pokračuje společnost ELTON hodinářská, a.s. 0 euro bankovky vycházejí v nákladu 3000 + 3000 ks a budou v prodeji ve foyer výstaviště.

Unikátní exponát se dvěma originály nejvzácnějších filatelistických artefaktů z období protektorátu Čechy a Morava můžete vidět v expozici Prestige Philately Club Prague ve foyer výstaviště

V prodeji zde budou rovněž katalogy PPCP z výstav Biennale Poklady světové filatelie a Poklady světové filatelie II., které proběhly v Národním muzeum a v Obecním domě v Praze. Přílohou katalogů jsou příležitostné tisky České pošty.

Kutnohorská mincovna představuje na veletrhu novinku – medaili „Jan Žižka z Trocnova – 600 let“

Medaili, která váží 150 gramů a je vyrobena z ryzího stříbra, vytvořil k významnému výročí světově uznávaný sochař a medailér Vladimír Oppl. Toho bude možné potkat osobně na autogramiádě plánované na pátek 6. září od 16:15 na podiu před Českou poštou. Náklad je pouze sto kusů a ke každé náleží i stříbrný palcát, který odkazuje na Žižkovu ikonickou zbraň.

Vladimír Oppl navíc během autogramiády podepíše limitovanou edici sta kusů sběratelských finecard, vytvořených speciálně pro tuto příležitost. Každý podpis bude navíc doplněn osobním věnováním.

Kyrgyzská pošta přiveze vlastní výtvarnici

Příležitostnou dopisnici s motivem dinosaurů vydanou speciálně k letošnímu Sběrateli veze do Prahy Kyrgyzská pošta. Po oba dva dny pak bude možné v její expozici získat podpis výtvarnice Darie Maier, která poštovní známky pro poštu Kyrgyzstán dlouhodobě tvoří.

Kyrgyz Express Post bude na svém stánku nabízet také známkový aršík „30. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Kyrgyzstánem a Českem“, který vyšel letos v dubnu. Českou republiku na něm symbolizuje lípa – český národní strom.

Příležitostnou dopisnici Německé pošty k letošnímu veletrhu Sběratel koupíte na stánku sberatelshop.cz.

Na stánku Slovenské pošty najdete k letošnímu sběrateli aršík poštovních známek s personalizovaným kupónem.

Grafické listy výtvarníka Milana Bauera inspirované knihami Julese Verna vydané ve formě vlastních známek jsou v prodeji na stánku sberatelshop.cz. Autora je možné potkat osobně na velké autogramiádě České pošty plánované na pátek 6. září.

Sobota pak bude „Dnem Vlastních známek“.

 Vztahuje se k němu i příležitostné razítko České pošty, která pak v sobotu představí nový formát Vlastních známek. Pošta jej předvede v podobě známkového aršíku Gastronomie výtvarníka Jiřího Slívy.

Na veletrhu bude v prodeji limitovaná edice 0 euro suvenýru “Peter Pan” – náklad je pouhých 1 000 kusů! Nová eurobankovka je dílem spolupráce veletrhu Sběratel a společnosti REMYSAID.COM (stánek číslo 614), která je oficiálním držitelem licence na eurobankovky a do Prahy přiveze desítky různých eurosuvenýrů z celé Evropy. 

Premiéru bude mít na podzimním Sběrateli také nový sešitek vlastních známek věnovaný 225. výročí narození geologa a paleontologa Joachima Barrandeho. Autorem všech známek v sešitku je výtvarník Jan Sovák. V prodeji budou na stánku firmy Faunaphila za cenu 1 300 Kč.

Známkový devítiblok s železniční tématikou vydaný u České pošty s kresbami grafika, ilustrátora a tvůrce poštovních známek Jiřího Boudy (1934 – 2015) bude v prodeji na stánku sberatelshop.cz. K dispozici bude také sada obálek s vylepenou známkou s přítiskem.

Jiřího Wolkera jako skauta připomene výstavka, která bude k vidění po oba dva dny veletrhu. Básník, od jehož úmrtí letos uplynulo 100 let, byl ve skautském hnutí velmi aktivní. K vidění budou mimo jiné různá vydání jeho skautského deníku, korespondence se zakladatelem českého skautingu Antonínem Benjaminem Svojsíkem, ale také skautská filatelie a další sbírkové artefakty.

Na stánku poštovní správy OSN bude pro sběratele k dispozici pamětní obálka a příležitostné razítko. Sobota pak bude tradičně Dnem OSN. K této události bude na stánku České pošty k dispozici kašet.

Fenomén ‘zalánská madona‘ na veletrhu Sběratel

Veletrh Sběratel láká každý rok také sběratele drobných starožitností. Nejen pro ně bude určitě zajímavá výstava lidových dřevořezeb Panny Marie, kterou na veletrhu najdou v expozici Podbrdského muzea v Rožmitále pod Třemšínem.

Turistickou vizitku veletrhu Sběratel si můžete zakoupit na stánku České pohádkové akademie ve foyer. S Turistickým deníkem nebo Pohádkovým pasem je vstup na veletrh po oba dny zdarma.

Veletrh Sběratel doprovodí další akce, na konferenci se bude mluvit i o filatelii

V sobotu 7. září bude veletrh provázet osmý ročník konference Trading Expo & Alternativní investice a vedle investic do whisky, drahých kamenů, se na něm bude mluvit také o pohlednicích a poštovních známkách.

Sběratel letos opět zabere celou halu 2, takže prodejci minerálů a drahých kamenů se pod hlavičkou veletrhu Minerály a drahé kameny budou prezentovat v hale 2D a akci pro sběratele gramofonových desek a hudebních memorabilií Vinyl & Stereo Expo (7. 9.) najdete v navazující hale 5.

K dispozici budou na veletrhu opět oblíbené služby bezplatného oceňování sbírek, které nabízí Komise znalců Svazu českých filatelistů, Česká numismatická společnost, Puncovní úřad, Muzeum cenných papírů, Klub sběratelů kuriozit, Klub sběratelů telefonních karet nebo znalec v oblasti mineralogie. I letos je rozšíří Klub sběratelů autogramů.

V pátek je pro veřejnost otevřeno od 10:00 do 18:00 hod., v sobotu od 10:00 do 16:00 hod.

Veletrh je ale možné, stejně jako v minulých letech, navštívit už o den dříve, tedy ve čtvrtek 7. září od 16 do 19 hodin, a to po zakoupení tzv. vstupenky pro obchodníky. Ta pak platí i na zbylé dny akce.

DOPROVODNÝ PROGRAM VELETRHU SBĚRATEL 2024

PÁTEK 6. 9.

11:00

Podobu speciální “známkové bankovky“ nebo též „bankovkové známky“ odhalí ve své expozici č. 205 Muzeum cenných papírů. Jedná se o pamětní list v podobě bankovky s faksimilií poštovní známky, který připomíná 130. výročí narození umělce, malíře a rytce Bohumila Heinze. Renesanční umělec byl autorem bankovek i poštovních známek, a právě ohlašovaná sběratelská novinka tištěná kombinovanou technikou ofsetu a ocelotisku má oba světy propojit.  

11:30

Slavnostní otevření výstavy věnované adresnímu štítku z lodní pošty Titaniku a představení příležitostné dopisnice s razítkem a přítiskového sedmibloku, které k této události vydává Česká pošta. Podium před expozicí České pošty.

12:00

Den s Fantomasem! 0 euro suvenýrovou bankovku, přítiskový devítiblok a sběratelskou novinku – dárkový blistr s medailí, kterými se jako hlavní motiv prolíná jeho kresba, přijde na veletrh uvést výtvarník Roman Sedlák. Veletrh Sběratel tak slaví šedesáté výročí uvedení prvního filmu s Fantomasem do kin. Podium před expozicí České pošty.

12:30

Křest vlastních známek s motivy grafických listů výtvarníka Milana Bauera. Inspirací pro ně byl svět  Julese Verna a v prodeji jsou na stánku sberatelshop.cz. Podium před expozicí České pošty.

13:00

Výtvarnice Daria Maier, která tvoří poštovní známky pro poštu Kyrgyzstán představí nový konvolut poštovních známek s motivem ptáků a Kyrgyzská pošta pak příležitostnou dopisnici s motivem dinosaurů vydanou speciálně k letošnímu Sběrateli. Po oba dva dny veletrhu bude také možné v expozici pošty Kyrgyzstán č. 111 získat od Darie Maier autogram. Podium před expozicí České pošty.

13:00

Autogramiáda medailéra Asamata Baltaeva v expozici České mincovny. Současně uvede mincovna do prodeje novou uncovou stříbrnou medaili „Český lev“ v inkusním provedení. Je emitována v nákladu pouhých 1000 kusů a na každého fanouška České mincovny a Českého lva pak čeká ještě malá lví ozdoba.

13:30 – 14:30

Fotbalový internacionál a reprezentant Jan Koller dorazí na stánek společnosti VDN promo č. 312 uvést vlastní sběratelskou figurku. Následovat bude autogramiáda v hale 5.

14:00

Antonín Panenka, mistr Evropy z Bělehradu z roku 1976 a autor slavného „vršovického dloubáku“ přijde první den veletrhu osobně představit svou sběratelskou pamětní bankovku, která je v prodeji na stánku Osobnosti století č. 214. Následovat bude autogramiáda. Podium před expozicí České pošty.

14:00

Moje mincovna CZ rozdá návštěvníkům veletrhu 500 exemplářů unikátní pamětní ražby Pražský hrad zdarma. Současně se na stánku č. 210 můžete zapojit do losování o hodnotné ceny.

15:00 – 16:00

Gabriela Soukalová, světová šampionka a olympijská medailistka v biatlonu, se zúčastní autogramiády na stánku společnosti VDN Promo č. 312, kde také představí vlastní sběratelskou figurku. Autogramiáda se uskuteční v hale 5.

15:15

Výtvarník Petr Ptáček uvede osobně novou poštovní známku České pošty s motivem prvního československého aerodynamického vozu Wikov 35 Kapka. Podium před expozicí České pošty.

15:30

Odhalení podoby nového známkového aršíku České pošty ‘Zvířata v naší přírodě s mláďaty’ za účasti autorů manželů Libuše a Jaromíra Knotkových a rytce Martina Srba. Představen bude také konvolut, kterým se uzavře oblíbená série sběratelských bankovek s motivem zvířat, jež pod názvem „World Bank of Wildlife Libuše a Jaromíra Knotkových“ vzdávala hold výtvarnému umění obou výtvarníků. Podium před expozicí České pošty.

16:00

Do „Síně slávy české poštovní známky“, jež je organizována pod patronací Spolku pro umění a sběratelství, bude uvedena další osobnost, jež se významně zasloužila o rozvoj české filatelie. Na akci se společně podílí veletrh Sběratel, Česká pošta, Poštovní muzeum, časopis Filatelie a tiskárna Hradištko. Podium před expozicí České pošty.

Představení nové výtvarné filatelistické soutěže Praga Ars Philatelica.

16:15 – 17:00

Autogramiáda sochaře a medailéra Vladimíra Oppla spojená s představením stříbrné medaile „Jan Žižka z Trocnova – 600 let“, kterou emituje Kutnohorská mincovna. Uvádí ji na trh v limitované edici sta kusů spolu s číslovaným stříbrným palcátem. Vladimír Oppl navíc během autogramiády podepíše limitovanou edici sta kusů sběratelských finecard, vytvořených speciálně pro tuto příležitost. Každý podpis bude navíc doplněn osobním věnováním. Podium před expozicí České pošty.

16:15 – 18:00

Padne na veletrhu Sběratel rekord v počtu tvůrců poštovních známek, kteří se sejdou na jednom místě?!  Česká pošta přichystala tradiční „megaautogramiádu“ výtvarníků, se kterými spolupracuje. Mezi potvrzenými jmény jsou Libuše a Jaromír Knotkovi, Kamil Knotek, Petr Ptáček, Roman Sedlák,  Markéta Prachatická, Jan Maget, Jan Kavan, Pavel Sivko, Karel Zeman, Adolf Absolon, Michal Novák a rytci Martin Srb, Jaroslav Tvrdoň, Lucie Bandiková a Václav Fajt. Možná dorazí i slovenský rytec Jozef Česla.

Autogramiáda bude probíhat v samostatné hale 5, která přímo navazuje na veletržní halu, kde se koná veletrh Sběratel.

SOBOTA 7. 9.

12:00

„Den Vlastních známek“ pod patronací Odborné společnosti sběratelů Vlastních známek. Česká pošta představí nový formát Vlastních známek v podobě známkového aršíku Gastronomie výtvarníka Jiřího Slívy, který tvoří dva motivy ‘tradičních českých jídel’ a pivo „dvanáctka“. Den Vlastních známek provází také příležitostné razítko České pošty. Podium před expozicí České pošty.

12:30

Rytec Miloslav Bláha přijde na veletrh ukázat své umění široké veřejnosti. Pro Českou poštu tvoří a vyrábí příležitostná razítka už více než 40 let. Zabývá se ale také jejich opravou, restaurování rytin zbraní, zdobení šperků a dalšími pracemi, které vyžadují jemné ruce, um a léty nabyté mistrovství. Podium před expozicí České pošty.

13:00

V expozici firmy Moje mincovna CZ č. 210 mohou návštěvníci získat zdarma jeden z 500 exemplářů unikátní pamětní ražby Pražský hrad a zapojit se do losování o hodnotné ceny.

V sobotu můžete také navštívit akci „100 let Letiště Letňany“. Představí se na ní více jak 100 typů letadel, reprezentujících historii letiště i tuzemského leteckého průmyslu. Kromě letadel ve vzduchu budou k vidění prezentace Armády ČR, státní i městské policie, vojenských historických klubů, včetně široké škály techniky a mnoho dalšího. Letňanské letiště se nachází v těsném blízkosti výstaviště v docházkové vzdálenosti

Red, foto: Veletrh Sběratel

VELETRHY SBĚRATEL

VSTUPTE

SBERATEL
FAIRS

ENTER

MESSEN
SBERATEL

BETRETEN

Sběratelské aukce

  • Bohužel, žádné blížící se aukce nebyly nalezeny.

VYHLEDAT DALŠÍ AUKCE

Sběratelské akce

  • Casino 2000 – Salon des Collectionnneurs – Luxembourg

    Mezinárodní akce zaměřená na bankovky, mince, medaile, poštovní známky a pohlednice.

    06.10.2024 - 06.10.2024

    Mondorf-les-Bans, Lucembursko

  • Minerály a drahé kameny – podzim

    Největší podzimní akce v Praze zaměřená na minerály, drahé kameny, fosilie, autorské šperky a věci pro vlastní tvoření.

    12.10.2024 - 13.10.2024

    Praha , Česká republika

    www.veletrhmineralu.cz...
  • Filatelistický veletrh Ulm

    Největší akce zaměřená na filatelii v Německu.

    24.10.2024 - 26.10.2024

    Ulm, Německo

    https://briefmarken-mess...
  • vánoční veletrh Sběratel

    Největší předvánoční setkání sběratelů známek, mincí, bankovek, pohlednic a dalšího sběratelství.

    22.11.2024 - 23.11.2024

    Praha , Česká republika

    www.sberatel.info/vanoce...
VYHLEDAT DALŠÍ AKCE

Tipy pro sběratele

  • Soukromé muzeum historických rádií v Dolní Čermné

    Nabízí na 170 exponátů včetně značek Philips, Westinghouse nebo Titan.

    Dolní Čermná, Pardubický kraj

  • Muzeum lázeňských pohárků

    "V současné době vystavujeme zhruba 1850 kusů pohárků, které byly vyrobeny mezi lety 1780 a 1960 s tím, že naprostá většina té sbírky pochází z let 1800 až 1945. Vystavujeme je v šesti místnostech celkem na 480 čtverečných metrech," popisuje expozici lázeňských pohárků průvodce Lukáš Lojín. Pohárky jsou převážně porcelánové, ale muzeum ukazuje také pohárky ze skla, cínu, plastu, ze stříbra nebo z kameniny. Návštěva muzea stojí 75 korun.

    Loket, Karlovarský kraj

  • Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě

    Muzeum s rozmanitou víceoborovou působností. Jeho zájem se kromě jiného orientuje i na prostředí raně průmyslového období regionu, především na fenomenální karosářskou dílnu Josefa Sodomky. Důsledkem tohoto zájmu je nedávné zrestaurování unikátního vozu Aero 50 Dynamik a jeho zařazení do sbírek muzea.

    Vysoké Mýto, Pardubický kraj

    https://www.muzeum-myto.cz/cs...
  • Motomuzeum Sezemice

    Muzeum motocyklů zaměřené především na 70. a 80. léta.

    Sezemice, Pardubický kraj

VYHLEDAT DALŠÍ TIPY

Štítky